Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΟΛΟΓΥΜΝΟΣ...

   
   
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ θρύλους διαφόρων λαών ο λυκάνθρωπος είναι ένα άτομο που παίρνει τη μορφή και τις ιδιότητες τού λύκου, για να γευτεί ανθρώπινη σάρκα και αίμα. Μπορεί να μετατρέπεται εξίσου εύκολα από άνθρωπος σε λύκο και αντίστροφα.

Πουθενά δεν υπάρχει κάποια ένδειξη τέτοιων μετατροπών. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που νόμιζαν ότι ήταν λυκάνθρωποι. Αυτή η λανθασμένη εντύπωση που έχει κάποιος για τον εαυτό του λέγεται λυκανθρωπία.

ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ο θρύλος τού Λυκάνθρωπου κατέχει εξέχουσα θέση στις παραδόσεις τους:

Ο μύθος μιλά για δυο είδη λυκανθρώπων. Το ένα είδος, όταν είναι μεταμορφωμένος λύκος, ουρλιάζει άγρια αλλά στη πραγματικότητα είναι άκακο, ειρηνικό, δε βλάπτει και μοιάζει με ένα πληγωμένο ζώο. Το άλλο είναι κακό, αιμοβόρο και αυτό φαίνεται ακόμα και στα μάτια του όταν έχει ανθρώπινη μορφή.

ΈΝΑ ΑΤΟΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ λυκάνθρωπος μέσω παλαιών σαμανιστικών τελετουργιών και μυστηριακών χορών, ώστε να κυριευτεί η ψυχή από το πνεύμα τού λύκου. Ένας άνθρωπος εκφράζει την επιθυμία του να γίνει λυκάνθρωπος καρφώνοντας ένα χάλκινο μαχαίρι σε ένα δέντρο. 

Ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει λύκος φορώντας το δέρμα τού λύκου, ή μια ζώνη από δέρμα λύκου. Και γενικά ο άνθρωπος παίρνει τη μορφή τού ζώου, του οποίου το δέρμα χρησιμοποιεί. Οι λυκάνθρωποι σκοτώνονται από ασημένιο όπλο που χρησιμοποιεί ασημένιες σφαίρες.

ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι ο μετασχηματισμός τής ανθρώπινης μορφής σε ζωική, κάτω από την επίδραση τής σελήνης.

Στη λαογραφία και στη δεισιδαιμονία ο μετασχηματισμένος σε λύκο άνθρωπος διατηρεί πλήρως την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Η ΛΕΞΗ "ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ" προέρχεται από το συνδυασμό των αρχαίων Ελληνικών λέξεων "λύκος" και "άτομο" (άνθρωπος), και αναφέρεται στην αυταπάτη(;) που έχει κάποιος ότι φέρει τη μορφή, τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τις δυνάμεις τού λύκου.

Αντίστοιχα η λέξη "werewolf" («λυκάνθρωπος», στα αγγλικά) προέρχεται από ένα συνδυασμό των αρχαίων σαξονικών λέξεων "wer" (άτομο) και "wolf" (λύκος). Και εδώ η λέξη "werewolf", και κατ' επέκταση η λέξη "lycanthropy", αναφέρεται στη διανοητική διαταραχή και αυταπάτη τού ασθενούς(;).

Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ λύκο είναι εθελοντική ή σκόπιμη. Μπορεί να εξαναγκαστεί κάτω από ορισμένες φάσεις τής σελήνης, ή στο άκουσμα κάποιων ήχων (ουρλιαχτά).

Οι λυκάνθρωποι έχουν ανοσία στη γήρανση και στις περισσότερες φυσικές ασθένειες λόγω της σταθερής και συνεχούς αναγέννησης του φυσικού τους ιστού. Επομένως, στην ουσία είναι αθάνατοι. Παρόλα αυτά μπορεί να πεθάνουν από οτιδήποτε τρυπήσει τη καρδιά ή τον εγκέφαλό τους, ή τουλάχιστον να τους προκαλέσει κάποια ζημιά. Για παράδιεγμα, να τους στερήσει το οξυγόνο. Η ανθρώπινη σκέψη και νοημοσύνη στη δραστηριότητα ενός λυκάνθρωπου φαίνεται από το τρόπο που αναζητά το θύμα του, την αποφυγή των παγίδων που πιθανόν του στήνουν για να τον εξοντώσουν· και γενικά από το τρόπο που κινείται ανάμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ για να γίνει κάποιος λυκάνθρωπος. Ανάμεσα σε αυτούς είναι να γεννηθεί από γυναίκα που είναι λυκάνθρωπος, ή να περαστεί σε αυτόν η ιδιότητα αν δαγκωθεί ή πληγωθεί από κάποιον άλλο λυκάνθρωπο του οποίου υπήρξε στόχος. Και στις δυο περιπτώσεις, το αίμα του καθίσταται μολυσμένο και αναθεματισμένο.

Ένας άνθρωπος που γίνεται λυκάνθρωπος άθελά του (είτε γιατί γεννήθηκε από λυκάνθρωπο είτε γιατί πληγώθηκε από αυτόν) δεν είναι τελείως καταδικασμένος και υπάρχει περίπτωση να επανέρθει στην ανθρώπινη και μόνο φύση του. Αυτή η ευκαιρία παύει να υπάρχει από τη στιγμή που θα γευτεί ανθρώπινο αίμα ή θα στάξει πάνω του έστω και λίγο από αυτό. Τότε θα τον συντροφεύει για πάντα (μιας και είναι αθάνατος) η αιώνια καταδίκη και θα παραμένει αλυσοδεμένος με τη δυστυχία του να είναι ένα ημιζώο που θα πρέπει να σκοτώνει.

ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ που ο όρος "λυκάνθρωπος" αφορά τη ψυχική κατάσταση τού ατόμου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, και με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για αυτούς που θα βρεθούν στο δρόμο τού άρρωστου ανθρώπου.

Εδώ η "αλλαγή" σε λύκο, η μετατροπή σε λυκάνθρωπο βρίσκεται στον "αποδιοργανωμένο εγκέφαλο τού παράφρονος".

ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ, ωστόσο, να παραγνωρίσουμε και την επίδραση τής Σελήνης στο ψυχισμό τού ανθρώπου και κυρίως σε εκείνον του "λυκάνθρωπου". Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως στο γεμάτο φεγγάρι οι τρίχες, τα γένια και τα μαλλιά τού ανθρώπου διπλασιάζουν σχεδόν το ρυθμό ανάπτυξής τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νύχια.

Η Σελήνη ασκεί τρομαχτικά μεγάλη και παραγνωρισμένη επίδραση στο ψυχισμό τού ανθρώπου. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Σκεφτείτε μόνο τις τρομαχτικές ελκτικές δυνάμεις που ασκεί στα νερά τής θάλασσας, προκαλώντας παλίρροιες πολλές φορές τεραστίων διαστάσεων. Πώς, λοιπόν, δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το ψυχικό κόσμο τού ανθρώπου, από τη στιγμή που το 80% περίπου του εγκεφάλου του αποτελείται από νερό, υλικό πολύ επιρρεπές σε δυνάμεις έλξης;

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΣΙΑ περίπου χρόνια, στα ψυχιατρικά άσυλα τής Αγγλίας, είχε θεσπιστεί διάταγμα να δέρνουν και στη συνέχεια να δένουν τους επικίνδυνους ασθενείς μια μέρα πριν από τη Πανσέληνο, προκειμένου να κάμψουν τις τάσεις για φασαρία και επανάσταση που σίγουρα θα παρουσίαζαν την επομένη οι ασθενείς λόγω της Πανσελήνου!

Είναι χιλιάδες τα περιστατικά που έχουν να κάνουν με κρούσματα "λυκανθρωπίας". Και λέμε χιλιάδες καθώς πριν τη πρόοδο τής ιατρικής στο θέμα των ψυχικών νόσων, ασθενείς με κάποιας μορφής ψυχική νόσο, πάρα πολύ εύκολα έπαιρναν το τίτλο τού λυκάνθρωπου. Μόνο στη Γαλλία, μεταξύ 1520 και 1630, περίπου 30.000 άτομα είχαν τη κακή τύχη να χαρακτηρισθούν λυκάνθρωποι. Πολλά από αυτά ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν και αφού "ομολόγησαν" εγκλήματα που τους καταλογίσθηκαν θανατώθηκαν στη πυρά δεμένα πάνω σε ένα πάσσαλο.

[ Πηγή-διασκευή ]

* * *
   
Come with me
Into the trees
We'll lay on the grass
And let the hours pass
   
Ένα αγόρι ξυπνώντας από κώμα
βρέθηκε μπροστά στους καθρέφτες των ματιών μιας νεράιδας
και το μόνο που είδε
δεν ήταν παρά το είδωλό του
μεταμορφωμένο σε έναν πληγωμένο Γυμνό Λυκάνθρωπο.

    
M.M.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου