Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ - Επίμετρο

  
    
Listening to you I get the music
Gazing at you I get the heat
Following you I climb the mountain
I get excitement at your feet
   
   
«Μην ασχολείσαι τόσο με τις λέξεις· ασχολήσου καλύτερα με μένα. Μην ασχολείσαι με αυτά που σου λέω· ασχολήσου καλύτερα με αυτό που είμαι εδώ και τώρα. Τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μεταμόρφωσης και κατανόησης. Αν απλά συνεχίσεις να με ακούς, μπορείς να βρεις τρόπους να αποφύγεις, να ξεφύγεις.

Οι λέξεις είναι μόνο λέξεις. Καμία λέξη δεν είναι αληθινή. Δεν είναι παρά τεχνητές επινοήσεις – χρήσιμες, αλλά πολύ περιορισμένες. Η γλώσσα δημιουργείται από συμπτώσεις. Δεν έχει τίποτε το τελειωτικό. Γι' αυτό υπάρχουν τόσες γλώσσες. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν χιλιάδες λέξεις στον κόσμο. Υπάρχουν πάνω-κάτω χίλιες γλώσσες. Είναι τεχνητό.

Είτε ονομάσεις ένα τριαντάφυλλο τριαντάφυλλο, είτε το ονομάσεις γκουλάμπ δεν αλλάζει τίποτε για το τριαντάφυλλο. Το τριαντάφυλλο αγνοεί μακαρίως το πώς το ονομάζεις. Αλλιώς το τριαντάφυλλο θα μπερδευόταν. Υπάρχουν χίλιες λέξεις για το τριαντάφυλλο. Θα είναι αδύνατον για το τριανταφυλλο να ανθίσει, αν γίνει πολύ γλωσσομαθές, πολύ διανοούμενο. Το τριαντάφυλλο δεν σκοτίζεται για το πώς το ονομάζεις. Και, είτε το ονομάσεις τριαντάφυλλο, είτε το ονομάσεις γκουλάμπ, ποιά η διαφορά; Ένα τριαντάφυλλο παραμένει τριαντάφυλλο. Η γλώσσα είναι τεχνητή, συμπτωματική.»
 
– ΌΣΣΟ, Νιρβάνα: Ο Τελευταίος Εφιάλτης, εκδ. Ρέμπελ.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου